Ilkka Kanerva puhuu jälleen kieltä, jota kansa ymmärtää – sms-kieltä.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

”Miksi poliitikko olisi sen ihmeellisempi kuin joku mattimeikäläinen? Tuskin kukaan arvostelee jotain tuntematonta kadulla siitä, että tämä lähettelee viestejä naisille”, kirjoittaa ’Ei vaan ymmärrä’ HS.fi:ssä ja on ihan nimimerkkinsä mittainen.

 

Muutama onneksi ymmärtää, että ministerin tulisi toimissaan olla ainakin hivenen ihmeellisempi kuin mattimeikäläisen. Ja Kanerva on – hämmentävyyteen asti. Ulkopolitiikan saralla hän kyntää kiitettävästi, mutta sortuu samaan aikaan ääliömäisiin sisäpoliittisiin interventioihin. Niihin samoihin, joiden päältä paloi jokunen vuosi sitten. Näitä ääripäitä on käytännössä mahdotonta tarkastella toisistaan irrallisina.

 

Kun koittaa jälleen se päivä, jolloin Suomen on lausuttava esimerkiksi Amerikan Yhdysvalloille ”terveterve”, mieleen nousee väistämättä kaksisataa tekstiviestiä. Kuinka näissä suurissa linjoissa onnistuu mies, joka pienissä on toivoton tyrijä? Ihan hyvin: tuoreiden mittausten mukaan Kanerva nauttii poliittista luottamusta. Sillä ei ole mitään tekemistä uskottavuuden kanssa.

 

Sekin havainto on tehty, että yksityiselämä ei ole poliitikon kohdalla yhtä selkeä käsite kuin äänestäjän kohdalla. Linjaus on vaikea Kanervallekin.

 

”Ei ole tehty minun eikä yhdenkään muun kansanedustajan välillä rajaa, että voisi yksityiset viestit erottaa. Olen tätä kysynyt ja olen sen vastauksen saanut”, hän perustelee. (HS 11.3.2008)

 

Pääveijari Matti Vanhanen intoutui pauhaamaan ”uteliaisuudesta ja tirkistelynhalusta kansanhuvina”, kun häneltä tiedusteltiin, onko Kanerva käyttäytynyt ministerille soveliaalla tavalla. Todellisuudessa oikeustoimissaan kompastellut Vanhanenkin ymmärtää, että tirkistelyn tunnusmerkistö tuskin täyttyy, jos valtakunnan päälehti kirjoittaa po. asiasta uutissivuillaan.

 

Eduskuntaryhmän päällikkö Pekka Ravi puolestaan uskoi, että ”ihmiset osaavat panna asian oikeaan mittasuhteeseen”. Hänen rukoukseensa vastattiin: osa kansasta on sitä mieltä, että 200 tekstiviestiä on aika monta tekstiviestiä. ”Mutta jokin raja voisi olla tekstiviestien määrässäkin”, tiesi kansa edustajansa suulla.

 

Vaan eiköhän ulkoministeri Ilkka Kanervalla – tuolla rehellisellä ja taitavaksi tunnetulla Suomen kansalaisella – jo ole virkakännykässään tekstaripaketti.